Eggshell Alchimie : Tentoonstelling van hedendaagse wandtapijten

Van 2 april tot 31 mei 2019 organiseert de Abdij binnen haar muren Eggshell Alchimie, een nieuwe tentoonstelling van hedendaagse wandtapijten gemaakt met bloemen van de Abdij en eierschelpen door de textielkunstenares Geneviève Levivier.  De werken die afgestemd zijn op de architectuur en de geest van de plaats combineren sensoriële design, innovatieve technieken en poëzie.

Innovatieve textieltechnieken en poëzie

Geneviève Levivier is een Waalse beeldende textielkunstenares met een internationale uitstraling die al vele jaren exposeert in België en in het buitenland. Haar creaties, hedendaagse wandtapijten, steken vol visuele en tastbare verrassingen en ze ontwerpt ze altijd in functie van een bepaalde plaats.

Zij koppelt tastbare en beeldende gevoeligheid aan persoonlijke innovatieve technieken. Zoals bijvoorbeeld de creatie van een textielmateriaal met geïntegreerde duurzame vezels van maïs of bieten, innig vermengd met bloemen en eierschelpen. Dit textielmateriaal liet overigens toe nieuw werk in groot formaat te realiseren voor de Abdij. De essentie van haar werk steekt in de metamorfose van de materialen en de onmiskenbare poëzie daaruit voortkomt.

Organische en geometrisch gezuiverde vormen

Aan het zeer vrije organische aspect van de versieringen in haar werk beantwoordt de vorm van de 9 werken gerealiseerd voor de Abdij – vierkant of rond – en dat is een evocatie van de sobere geometrische vormen uit de cisterciënzer architectuur.

Het spel van het licht

Voor de wandtapijten realiseerde de kunstenares een vernieuwende doorschijnendheid terwijl de natuurlijke elementen zichtbaar blijven. De werken staan opgesteld in de vrije ruimte van de vensters van de Abdij en evoqueren het licht dat door het sober blanke glas schijnt. Zij hebben net zoals de monochrome ramen van de cisterciënzers als doel de geest tot rust te brengen en een inwendig evenwicht te bereiken.

De eenvoudige en zuivere vorm van de werken dialogeert harmonieus met de monastieke architectuur en zet aan tot meditatie.

Een eco-verantwoordelijke kunstenares

In het kader van haar maatschappelijk engagement steunt de Abdij op deze manier een eco-verantwoordelijke kunstenares. Sinds 2015 creëert de specialiste in de creatie van textiel en soepele materialen die kunst, ambachtswerk en technologie combineren, textielwerken met eierschelpen en bloemen. Deze laatste werden al internationaal tentoongesteld en bekroond, meer bepaald op de Wereldtentoonstelling van Milaan. De grondstoffen voor de wandtapijten komen van een nabijgelegen bakkerij en van de Abdij. De kunstenares maakte dus gebruik van lokale recycleerbare materialen en van het korte circuit.

Op het ritme van de natuur

Geneviève Levivier geeft de voorkeur aan een langzame creatie die begint met het verzamelen van de eierschelpen en het plukken van de bloemen in de Tuinen van de Abdij. De integratie van eierschelpen en bloemen als bron voor de creaties herinnert aan de intrinsieke band tussen mens en natuur.

Met de tentoonstelling Eggshell Alchimie laat de dialoog tussen architectuur, textielkunst en natuurlijk licht de toeschouwer de speciale sfeer voelen die uitgaat van de architectuur van de site en dompelt hem onder in een poëtisch en meditatief parcours.

PRAKTISCH

Data: van 2 april tot 31 mei 2019

Openingsuren: de tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingsuren van de Abdij, van 10 tot 18 u.

Prijzen (toegang Abdij inbegrepen): volwassenen € 9 - senioren (60+) en studenten € 7 - kinderen 6-12 jaar € 4 - < 6 jaar gratis 

Plaats: tentoonstelling in openlucht in de Abdij