Tentoonstelling De Tempeliers : Tussen mythes en realiteit

De Abdij van Villers organiseert de tentoonstelling ‘De Tempeliers. Tussen mythes en realiteit’ in een romaanse kelder uit de 12e eeuw. De tentoonstelling belicht het thema van de Orde van de Tempel en zijn fameuze schat die nog sterk aanwezig is in het collectief geheugen, op een didactische en toegankelijke manier.

De voorwerpen op de tentoonstelling zijn uitgeleend door de vereniging ‘Passion Patrimoine’ en de expositie is een geesteskind van de Abdij van Stavelot.

Zoeklicht op de Tempeliers

De tentoonstelling ‘De Tempeliers. Tussen mythes en realiteit’ is gebaseerd op archiefdocumenten en betrouwenswaardige bronnen. Daardoor mag ze zich objectief noemen en helpt ze de vele sterke verhalen over de Tempeliers, die niets te zien hebben met de Geschiedenis, uit de wereld.

De scenografie van de tentoonstelling behandelt de verschillende thema’s onder meer met een combinatie van wapens, wapenuitrustingen, schilden, kostuums en maquettes.

Mythes of realiteit?

De Orde van de Tempeliers was een centraal punt voor financiële stromen die bestemd waren voor de kruistochten en pelgrimstochten naar het Heilig land. Rond deze rijkdommen zijn heel wat verhalen ontstaan. Het was vooral vanaf de 18e eeuw maar ook in de hedendaagse literatuur dat de mythe van de ‘schat’ van de Tempeliers verspreid geraakte en aanleiding gaf tot vele theorieën.

De geschiedenis van de Orde van de Tempel is nauw verbonden met deze van de kruistochten naar het Heilig land: haar ontstaan, haar erkenning en haar economische ontwikkeling gedurende twee eeuwen. Maar in de ochtend van de fameuze 13e oktober 1307 vond een tragedie plaats in het koninkrijk Frankrijk. Tijdens een actie georkestreerd door de Franse koning Philips de Schone, werden alle Tempeliers op dezelfde dag gearresteerd, ondervraagd, gemarteld en sommigen eindigden nadien zelfs op de brandstapel.

Tentoonstelling De Tempeliers

Voor neofiet en specialist

De tentoonstelling beantwoordt vragen als: hoe en wanneer is de Orde van de Tempel ontstaan? Wie waren deze monniken-soldaten die de pelgrims beschermden in het Heilig land? Wat is die fameuze schat van de Tempeliers? Waar zou hij verborgen zijn? De tentoonstelling richt zich zo tot de neofiet door zijn eenvoudige didactische benadering maar ook tot de historicus vanwege zijn leerrijk karakter. Specifieke thema’s zijn overvloedig geïllustreerd met een indrukwekkende iconografie. Voor gezinnen zijn er spelboekjes voorzien.

Praktisch

Data: van 19 december 2018 tot 31 maart 2019

Plaats: romaanse kelder van de Molen van de Abdij van Villers

Openingsuren: toegankelijk tijdens de openingsuren van de Abdij, hetzij van 10 tot 17 u.

Prijs (inclusief toegang tot de Abdij): volwassenen: € 10 - Senioren (60 +) en studenten € 8 - Kinderen 6-12 jaar: € 5 – Gratis onder 6 jaar.